Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN
KAPASİTE GELİŞTİRME PROGRAMI

Depremden Etkilenen Çocuklar İçin Uygulamalı Kültür Sanat Çalışmaları Atölyesi

6 - 7 Temmuz 2023
Dr. Udo Bär

CultureCIVIC: Kapasite Geliştirme Programı kapsamında Goethe-Institut İstanbul Kütüphanesi ortaklığıyla "Depremden Etkilenen Çocuklar İçin Uygulamalı Kültür Sanat Çalışmaları Atölyesi" 6 - 7 Temmuz tarihlerinde Goethe-Intitut İstanbul'un Galatasaray'daki merkezinde yer alan kütüphanede fiziki ve çevrim içi katılımla gerçekleştirildi. Deprem sonrası Hatay'daki çocuklar ve gençler için sanat ve kültür çalışmaları sunan aktivistler, sanatçılar ve sosyal çalışanlar için pratik bilgiler ve alıştırmalar içeren atölyenin yürütücülügünü pedogog, travma terapisti, yazar ve yayıncı Dr. Udo Bär üstlendi.

Atölyede temel olarak kültür yürütücülerinin çocuklarla ilişkisini sanat ve kültür yoluyla güçlendirmek amaçlandı. Atölye boyunca deprem sonrasında Hatay’da çalışmalar yapan 17 Mavi Kuş Dayanışması gönüllüsünün deneyimleri ve pratik örnekler üzerinden, katılımcıların soruları cevaplandırıldı. Yaratıcı eylemlere liderlik etme, farklı koşullarla ve krizlerle başa çıkma, ailelerle iletişim ve yaratıcı eylemlerde kullanılabilecek yöntemler tartışıldı. Ayrıca katılımcıların öz bakımları ve kendi travma ve stresleriyle nasıl başa çıkabilecekleri üzerine pratik bilgiler verildi.

Atölyenin ilk gününde travma nedir, travma deneyimi hangi doğrudan tepkileri doğurur, travmatik deneyimlerin ne türden kalıcı sonuçları vardır, depremlerde travmaların kendine has özellikleri nedir, cocukların ve gençlerin neye ihtiyacı vardır, oyun oynamak işe yarar mı, yaratıcı faaliyetler nasıl kullanılabilir, etkilenen çocukların deprem sonrasında nelere ihtiyacı var, cocuklara ve gençlere yardımcı olacak kişilerin ihtiyaçları nelerdir gibi konuların üzerinden tartışmalar yürütüldü.

Atölyede toplam sekiz yaratıcı etkinlik tantıldı. Katılımcılar bu etkinlikleri uyguladıktan sonra deneyimlerini ve sorularını eğitmen ile paylaşma fırsatı buldular. Her yaratıcı etkinliğin çocukların ihtiyacı olan anlayışı, ifade alanını, güveni, karşılasmayı, faydalı olma deneyimini, dayanağı, yeniden toparlanmayı nasıl sağladığını birlikte yorumladılar.

Gerçekleşen eğitime ilişkin daha detaylı bilgiye ulaşmak için Udo Bär’ın hazırladığı "ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN DEPREMDEN SONRA İHTİYAÇLARI: Ebeveyn, eğitmen, öğretmen, kütüphaneci ve deprem bölgesindeki çocuklara eşlik eden diğer meslek grupları için 33 soru ve cevap" kitabını inceleyebilirsiniz.

Bu sayfa 1 Temmuz 2023 tarihinde yayına alındı.