Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN
YEREL PROJELER HİBE PROGRAMI

Yerel Projeler
Hibe Programı’nda Desteklenen Projeler Açıklandı

Türkiye’de kültür-sanat alanındaki sivil toplum çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’nın, Yerel Projeler Hibe Programı birinci açık çağrı döneminde destekleyeceği projeler belli oldu. Yerel topluluklar ve izleyiciler üzerinde etkili olan girişimlere ve bireylere ulaşma amacıyla tasarlanan Yerel Projeler Hibe Programı, sosyal sorunları mercek altına alan ve diyaloğu teşvik eden kültürel projelerini destekliyor.

30 Haziran – 30 Ağustos 2021 tarihleri arasında Hibe Programı için toplam 202 başvuru gerçekleşti. Başvurular, öncelikle CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı ekibi, daha sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç Dr. Altuğ Akın, Goethe-Institut Istanbul’dan CultureCIVIC Direktörü Ayşe Utku Erarslan, Anadolu Kültür Direktörü Asena Günal, İstanbul Bienali Sergi Yöneticisi Elif Kamışlı ve MitOst Türkiye Programları Sorumlusu Serra Özhan tarafından değerlendirilerek destek verilecek projeler belirlendi.

DESTEKLENEN PROJELER

Liste proje adı, yürütücü kurum/kişi ve faaliyet yerini içerir, proje adına göre alfabetik olarak hazırlanmıştır.

  1. Aforoz, Yılmaz Özdil, Bitlis - Van - Mardin
  2. Akhisar Kadın Filmleri Günleri, Akhisar Sinema Derneği, Manisa/Akhisar
  3. Altyazı Fasikül: Aşağıdan Yukarıya, Altyazı Sinema Derneği, Çevrimiçi
  4. Anadolu’nun Kayıp Evliyası: Hızır Söylencesinin Derlenmesi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi, Çorum - Sivas - Kırıkkale - Nevşehir
  5. Beats By Girlz Türkiye Buluşması, Beril Sarıaltun, İstanbul
  6. Belki Şehre Bir Film Gelir, Sidar İnan Erçelik, Bitlis
  7. Bir Binada Kozmopolit Kenti Aramak: Eski İngiliz Postanesi Arşivi Üzerinden Bir Yayın Projesi, Mekanda Adalet Derneği, İstanbul
  8. Çanakkale Erişilebilir Kültür Ekosistemi, Erişilebilir Her Şey, Çanakkale
  9. Deken Scapin, Amed Şehir Tiyatrosu, Diyarbakır - Batman - Van - İzmir - İstanbul
  10. Diyarbakır Kültür Emeğinde Kadın Haritası, Dilan Kaya Taşdelen, Diyarbakır - İstanbul
  11. Diyarbakır Yakın Dönem LGBTİ+ Mücadelesi, Nadir Sönmez, Diyarbakır - Mardin - İstanbul
  12. Geçmiş ve Geleceğin Ortasında Hikayeler, Maya Eğitim Kültür Araştırma Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Mersin
  13. GAiS (Graffiti Art in Sakarya), Sivil Aktivite ve Girişimcilik Ağı, Sakarya/Adapazarı
  14. Hafıza, Kültür, Miras: Rum, Ermeni ve Musevi Cemaat Müzikleri, Tarih Vakfı, İstanbul
  15. Kadın Eli, Canan Budak, Mardin
  16. Kırmızı Burunlar: İstanbul Toplum Merkezleri İçin Bir Sosyal Sirk Projesi, Sosyal Güçlendirme için Spor ve Beden Hareketi Derneği - BoMoVu, İstanbul
  17. Kurmacadışı Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, 5Harfliler, Diyarbakır - Mersin - Ankara
  18. Kültürlerin Senfonisi, Hatay Senfoni Orkestrası Kültür Sanat Derneği, Hatay
  19. Lazca Edebiyatın Yerinde İnşası, İrfan Çağatay, İstanbul - Rize
  20. Mem û Zîn yollarda, Şermola Performans, Batman - Diyarbakır - Mardin - Siirt - Van - Tatvan - Hakkari - Doğubeyazıt - Cizre - Viranşehir - Çevrimiçi
  21. Pozitif Yaşamak - Belgesel Film, Ebubekir Çetinkaya, Kayseri - Batman - Nevşehir
  22. Sanatçının “Öteki”si: Doğu’da Sanatçı Olmak, Uğurcan Kaçmaz, Van - Hakkari - Şırnak
  23. Susuz Yaz, Eldem Sanat Alanı, Eskişehir
  24. Umutsuzluğun Antaios’u, Monitor, İzmir

GELECEK AÇIK ÇAĞRILAR

Goethe-Institut Istanbul, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında başvuruda bulunan projeler değerlendirilirken hak temelli faaliyetleri destekleyen; farklı etnik, dinî, dilsel geçmişe sahip aktörleri bir araya getiren; cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ hakları, sosyal uyum, insan hakları, ifade özgürlüğü ve çocuk hakları gibi konulara odaklanan faaliyetlere öncelik veriliyor.

Hibe programları, “Yerel Projeler”, “Yapısal Destek”, “Kentler Arası Ağ Geliştirme” ve “Sanatsal Üretim” başlıklı farklı ihtiyaçlara yönelik dört farklı kategoride dahilinde sanatçılara, kültür profesyonellerine, kültür kurumlarına destek sağlıyor. Program kapsamında toplam 14 açık çağrı yapılarak Mart 2025’e kadar 200’ün üzerinde projeye 1.6 Milyon Avro’yu aşkın destek sağlanacak.

Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programı için devam eden başvurular 25 Ekim’de sona eriyor ve aynı tarihte Yapısal Destek Hibe Programı’nın başvuruları başlıyor. Sanatsal Üretim Fonu için ise ilk açık çağrı Ocak 2022’de gerçekleştirilecek ve Şubat 2022’de Yerel Projeler Hibe Programı için ikinci açık çağrı dönemi başlayacak.

Bu sayfa 15 Ekim 2021 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 21 Aralık 2021