Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Biz Çekimi 

Aralık 2023 - Kasım 2024
ZONGULDAK

Sanatçı; 2020 yılında Karabük’te gerçekleştirdiği "Bizde de Aynı" isimli projesinde,  pandemi döneminde yazdığı mektupları sokağa çıkma saatlerinde yürüyüş rotasındaki apartmanların daire kapılarına düzenli olarak bırakmıştır. Aylar sonra insanların katılımı için geçici bir mail adresi alarak evde en çok vakit geçirdikleri alanları fotoğraflamalarını istemiştir. Fotoğraflar ve mektuplar Ankara’da bir müzede sergilenmiştir.

Karşılaşmalar adı altında gerçekleştirilen projenin, Zonguldak'ta "buluşmalar" adı altında farklı bir söylem üzerinden gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Biz Çekimi Projesi; sanatçıların günlüklerini içeren mektuplar yoluyla rastgele dairelere düzenli olarak ulaşacak olup, bir süre sonra sanatçıların varlığına alıştıkları düşünülen katılımcılardan (itiraf, yalan, yemek tarifi, vb. söylemek istedikleri her şeyi içeren)  ses kayıtları toplanacaktır. Sergi için etkileşimde bulunan katılımcılara buluşma daveti mektup yoluyla iletilecek olup, ses kayıtları, yarım daire şeklinde yapılacak olan yerleştirme etrafında düzenlenecektir.  Buluşma/sergi günü sonrası yapılacak katılım içerikli 15 etkinlik, süreci bitmeyen, her kişi ile yeni bir bağlama açılan sonsuzluk döngüsüne katkı sağlar. Ses enstalasyonu yanındaki büyük ay heykeli, etrafındaki daireleri "Biz Çekimi’ne" davet ederken,  ilişkilerimizi sanat olarak görmeye bir çağrıdır. Kozmik olarak ay'ın dünyadaki yerçekimini dolunay dolunay zamanlarında değiştirmesi proje bağlamında yapılacak olan enstalasyonda insanlar arası çekim unsurlarının değişimi ile benzeşim içermektedir.  Sanatı, hissettiklerimizi anlama ve ifade yöntemi olarak ön plana çıkaran Biz Çekimi Projesi, kişilerin ifade ve katılım özgürlükleri için onlara bir "yer" sunarken etkileşim daha en başında sürece dâhil edilir. Toplumsal bağların kuvvetlenmesi, birbirine güven duyma, birlikte hareket etme fikri ve sonuçları insanları bir arada tutan sosyal ilişkiler ağına dönüşecektir.

John Dewey'in, "Tek bir deneyimin bile kendini tamamlama şansı yoktur, çünkü son derece hızlı bir deneyim süreci) ve gökyüzündeki ay (bir sonraki deneyim süreci)  olarak “Biz Çekimi” bağlamını açıklamaktadır.  Her eylem hikâyenin bir parçası olurken, her karşılaşma yeni bir bağlamı beraberinde getirecektir.

Fotoğraflar: Öznur Yalacak

Özge Yalacak

1996 yılında Karabük’te doğan Özge Yalacak, ZBEÜ Resim bölümünden 2019 yılında mezun olmuştur. 2023 yılında Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim bölümünde “Sıradanlığın Sınırlarında İlişkisel Sanat” başlıklı tezi ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Çeşitli sergilere katılan sanatçı, 2019 37. Akbank Günümüz Sanatçıları başarı ödülü gibi çeşitli ödüllere layık görülmüş olup,  açık çağrı sonucunda 2021 yılında Ankara Müze Evliyagil’de “Organik İlişkiler Ağı”, 2023 yılında ise Bodrum Merqezart’ta “Yerinde İlişkisellik” başlıklı kişisel sergilerini açmaya layık görülmüştür. Resim, Mekâna Özgü ve Katılımcı Sanat ağırlıklı üreten sanatçı doktoraya hazırlanmaktadır.

Çağlar Uzun

1977 yılında Ankara’da doğan Çağlar Uzun, 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsünden sanatta yeterliliğini almıştır. 5 adet kişisel sergi ve çok sayıda ulusal ve uluslar arası karma sergiye katılmıştır. 1 adet uluslararası ve 2 adet ulusal ödül almıştır. Özel koleksiyonlarda çalışmaları bulunmaktadır. 2018’den beri ZBEÜ’ de doçent olarak çalışmaktadır. Resim, yerleştirme, fotoğraf ve kamusal sanat ile ilgili teorik ve pratik üretimler yapmaktadır.

Bu sayfa 8 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.