Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Direnişten İmeceye:

Yırca Köyü Kültürünün Dönüşümü ve Kültür Hafızası 

Eylül 2023 - Temmuz 2024
MANİSA

Proje, termik santrallerin yerel kültür üzerindeki etkilerini, ana eksenine alarak kültürel dönüşüm üzerine bir sözlü tarih çalışması olarak kurgulandı.

Ekolojide her şey birbirine bağlıdır; kömürle çalışan termik santraller, coğrafi kültür ile başlayarak yerelde gelişen kültürün tamamını olumsuz anlamda etkiliyor. Yerel halkın yaşam alanlarını zedeliyor ve yaşamsal unsurların yok olmasına neden oluyor. Öte yandan, kaybettirdiği ekolojik geçim yöntemleri yüzünden, kaçınılmaz olarak kömür ekonomisine katılmanın getirdiği bireyselleşme, kırsal yaşamın dayanışmacı pratiklerinin gerilemesine hatta yer yer yok olmasına neden oluyor.

Yırca, kömür ekonomisinin bu etkilerinin tam ortasında bir köy. Doğayla barışık, ekolojiyle uyumlu ve dayanışmacı bir kültür geliştiren, bu unsurlarla ekonomisini de yürüten köy, termik santralle birlikte günden güne kültürünü kaybetmiş vaziyette. Bu proje, sermaye sahiplerinin yapmayı planladığı son termik santrali, gösterdiği direnişle engelleyen köy halkıyla beraber, kaybolmaya yüz tutmuş izlerin peşine düşüyor. Hafızalardan tamamen silinmeden, unutulmasın dediklerimizi sözlü tarih atölyeleri ile kayıt altına alıyor. Böylece kaybedilen dayanışmacı pratiklerin hafızasını oluşturuyor Yine proje kapsamında, topluluk olarak, köy mıntıkasında saha gezintileri yaparak, coğrafi kültür unsurları da kayıt altına alınıyor. Köy kültürünün korunması amaçlanırken, kömürlü termik santrallerin olası kültürel etkileri üzerine de kayıtların alınması hedefleniyor.

Yırca Köyü Derneği

Yırca Köyü Derneği; tam adıyla Yırca Mahallesi Çevreyi Koruma ve Kalkındırma Derneği, bir yandan Yırca Köyü ve civarında tahrip olan doğayı korumak ve geliştirmek için çalışırken diğer yandan köy halkının yok olan geçim kaynaklarını dert edinerek, ekolojik yöntemlerle yeni geçim alanları yaratmak üzere mücadele veriyor. Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın mücadelesini de ana eksenine alıyor; köyde kurulan Sabunevinde, kadınlar, üretim yaparak gelir elde ederken, Kadınlar Kahvesinde de buluşmalar gerçekleştiriyor.

Bağlantılar:

www.instagram.com/yircahanimeli

Bu sayfa 7 Aralık 2023 tarihinde yayına alındı.