Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Islak Rüya

Sergi: Kasım, 2022
ISTANBUL
Sanatçı Konuşması: Aralık, 2022
ANKARA 

Erkek egemen sanat tarihi -ve neredeyse dünya tarihi- boyunca kötü ve kötücül olanın, baştan ve yoldan çıkaranın, yani şeytanın yeryüzünde kadın formuna bürünerek var olduğu kanısı oldukça yaygındır. Neredeyse tüm kültürler ve inanışlar erkek iradesinin böyle zayıfladığı ve arzuyu bu denli yükselten ve onu günaha itenin hiçbir şey yapmasa bile sırf bedeninin hatları ve kıvrımları, uzun dalga dalga saçları ve aralanmış dudaklarıyla salt kadını işaret etmekten hiç çekinmez. Ancak üstü kapatılan bir gerçek vardır ki, herkesin şeytanı başkadır ve arzu, nesnel olarak bu günahın tam merkezinde bulunur.

Islak Rüya, bu olguyu ters köşeye yatıran bir queer okumaya odaklanıyor. Biyolojik cinsiyetin cinsel ifade çeşitliliğine herhangi bir tahakküm koymadığı, bu akışkanlığın tanımlandığı ve sınırların ortadan kalktığı bir dünyada çeşitli maskeleriyle gizlenen şeytan; insanın en savunmasız olduğu mahrem rüyalarında bile ona musallat olmaktan bir gün gelir de geri durur mu? Islak Rüya, bu soru merkezinde bir araya gelen imgelere yeniden bir bakış sunmakta.

Can Akgümüş

1987 yılında Ankara'da doğan Can Akgümüş, Selçuk Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi’nde İktisat üzerine lisans eğitimi gördü. Sanat üretiminde malzeme olarak fotoğrafı, görünen gerçekliği kayıt altına alması ve bunun bellek, tarih ve toplum ile olan ilişkileri üzerinden yeniden üretilmesiyle oluşan döngünün bir saptaması olarak kullanıyor. Çeşitli kolaj teknikleri uygulayarak fotoğrafın sınırlarını araştırırken özgün bir dil kurmayı amaçlıyor. Çalışmalarını sürekli yer değiştirerek hafıza, kent yaşamı, kent yaşamının doğal döngüsü ve bireyler üzerindeki etkilerini mesafeli ve yorumlayıcı gözlemleriyle üretirken kişisel hafızasıyla ortak hafıza arasında yeni ilişki yolları arıyor. 2013 yılında katıldığı 3. Uluslararası Bursa Fotofest Dummy yarışmasında biricilik derecesi alan Akgümüş’ün ilk fotoğraf kitabı “Öteki Bosna” basılmaya hak kazandı. İlk solo sergisi “Yutulmuş”, 2016 yılında İstanbul’da Artnivo Project Space’de açıldı. İkinci solo sergisi 2021 yılında “Terminal” İstanbul’da Kurşunlu Han’da açıldı ve 2022 yılında Ankara KA’da gösterildi. Seçili sergileri arasında “Genç/Yeni/Farklı IV, Galeri Zilberman, İstanbul (2013), 14. İstanbul Bienali Komşu Etkinliği “40 metre, 4 Duvar, 8 Küp”, Zorlu İstanbul (2015), 7. İstanbul Onur Haftası Sergisi “Nerdeen Nereye”, İstanbul (2016), 15. İstanbul Bienali Komşu Etkinliği “Ev”, Müze Evliyagil, Ankara (2017), Odtu Sanat 19 “Yeni Bir Dünya”, Ankara (2018), “Düşünme İkonları: İmgeler ve Metinler”, Müze Evliyagil, Ankara (2018), Nevnesil “Monomit”, Galeri Nev, Ankara (2018), “Kürklü Venüs”, Martch Art Project, İstanbul (2019) bulunuyor. Can Akgümüş Ankara ve İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Sanatsal üretiminin yanı sıra Müze Evliyagil'in direktörlüğünü yapıyor.

Bu sayfa 1 Haziran 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 7 Haziran 2022