Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

PLATFORM by GAPO

Şubat 2022 - Şubat 2023
İSTANBUL, ÇEVRİM İÇİ

Türkiye’den yeni yetişmekte olan fotoğrafçılar ile yurt dışından kültür profesyonelleri arasında sürdürülebilir bir ağ oluşturma girişimi olan PLATFORM by GAPO, 2007’deki kuruluşundan ve hatta öncesindeki dergi sürecinden (1997-2006) bu yana yaptığı uluslararası iş birlikleriyle Türkiye’deki fotoğraf üretiminin daha görünür olmasını amaçlayan ve projelerinde yeni üretime destek olmayı önceleyen Geniş Açı Proje Ofisi’nin [GAPO] hayata geçirdiği bir oluşum.

GAPO’nun gönüllülük esasına dayalı olarak uzun yıllardır yapmaya çalıştığı ağ oluşturma ve aracılık rolünü sürdürülebilir ve daha sağlam kılmayı sağlayacak bir yapı olarak tasarlanan PLATFORM by GAPO, danışmanlık, editörlük ve düzenli aracılık faaliyetleriyle Türkiye’den yeni yetişmekte olan fotoğrafçılar ile yurt dışından küratörler, festival düzenleyicileri, editörler veya diğer kültür profesyonellerini birbiriyle ilişkilendirmeyi ve sağlıklı bilgi akışını mümkün kılmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Nisan 2021’de, SAHA Derneği’nden alınan Sürdürülebilirlik Fonu ile hazırlanan, Türkiye’deki fotoğraf üretiminin çeşitliliğini yansıtacak, farklı şehirlerden şu an sayıları 16’yı bulan fotoğrafçının işlerine yer veren PLATFORM by GAPO web sitesi yayına girdi ve takip eden aylarda bu fotoğrafçıların çeşitli festivallere, projeksiyonlara, misafir sanatçı programlarına ve seçkilere kabul edilmesine aracılık edildi.

Bu proje kapsamında ise PLATFORM by GAPO fotoğrafçılarına çeşitli açık çağrılara başvurmaları için danışmanlık/editörlük/dil desteği verilmeye devam ediliyor, açık çağrılara yönelik başvurulardan bağımsız olarak da PLATFORM by GAPO ve fotoğrafçıların görünürlüğü için hem periyodik e-bültenler aracılığıyla hem de bire bir olarak kültür profesyonelleriyle iletişim sağlıyor. Bunların yanı sıra PLATFORM by GAPO’ya daha fazla fotoğrafçının dahil edilmesi için çalışmalar yapıyor, fotoğrafçıların ihtiyaçları ve eksikleri doğrultusunda kapasite geliştirmelerine yönelik çeşitli atölyeler/seminerler düzenliyor, GAPO’nun teknik altyapısı güncelleniyor ve fotoğrafçılar ve kültür profesyonelleri için bir araya gelme ve fikir alışverişinde bulunma merkezi olan GAPO’nun ofisinin ve önemli bir başvuru/araştırma kaynağı olan kütüphanesinin fiziksel olarak devam ettirilmesi mümkün kılınıyor.

‘Geniş Açı: Dergiden Proje Ofisine’ sergisi kapsamında düzenlenen kapanış konuşmasından, Depo, İstanbul, 2018
© GAPO

GAPO ve SALT iş birliğiyle düzenlenen ‘İstanbul Ansiklopedisi’ni Fotoğrafla Yorumlamak’ atölye sonuç sergisinden, SALT Beyoğlu, İstanbul, 2019
© GAPO

Geniş Açı Proje Ofisi [GAPO]

Geniş Açı Proje Ofisi [GAPO], Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi (1997-2006) sürecinde kazanılan deneyim ve bilgi birikimiyle fotoğraf ve görsel sanatlar alanlarında projeler gerçekleştirmek amacıyla Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler tarafından 2007 yılında kuruldu. Refik Akyüz (1972, İstanbul) ve Serdar Darendeliler (1973, İstanbul), Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken üye oldukları BÜFOK’tan bu yana fotoğraf alanında yayıncı, editör, küratör, eğitmen, yazar ve kültür yöneticisi olarak birlikte çalışıyorlar.

GAPO, bağımsız olarak veya SALT, Anadolu Kültür, DEPO, World Press Photo, Noor, ACCORT, ISSP, Fotografia Europea Reggio Emilia, Festival Circulation(s), Istanbul 2010 European Capital of Culture, Saison de la Turquie en France gibi yerel/uluslararası kurumlar ve oluşumlarla işbirliği içerisinde sergi, atölye, seminer, eğitim programı, yayın projeleri oluşturup hayata geçiriyor.

Bu sayfa 2 Mart 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 4 Mart 2022