Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Susuz Yaz

12 Mart - 30 Kasım 2022
Eldem Sanat Alanı | Dalyancı Konağı
ESKİŞEHİR

Sergiye katılanlar: Alper Aydın, Alpin Arda Bağcık, Özgür Demirci, Elmas Deniz, Bekir Dindar, Berna Dolmacı, Erdal Duman, Murat Germen, İz Öztat, Ilgın Seymen, Hale Tenger, Gülhatun Yıldırım ve birbuçuk
Küratör: Melike Bayık

Çevresel bir su krizinin ortasındayız. Geçirdiğimiz her gün dünyanın en serin son günü. Kuraklık ve su kıtlığı yaşamı tehdit ediyor. Bilinçli su tüketimi ve küresel ısınmanın önünde durabilecek ve farkındalık yaratabilecek her adım oldukça önemli. Suyun tüketimi, su kirliliği, yaşamın yavaş yavaş yok olması, Marmara Deniz’i gibi genç bir denizin kısa zaman önce tüm canlı ekosistemini yitirmeye yüz tutmuş olması gerçeği ile yaşamaya çalışmak oldukça ağır. Yerel ve global ölçekte ekolojik krizin, su probleminin yavaşlatılabilmesi ve sürdürülebilir bir uygulamaya geçilmesi oldukça önemli. 

Türkiye yoğun tarım ve sulama alanlarının olduğu, tatlı ve tuzlu suyun ülke genelinde sıkça bulunabildiği bir coğrafya. Ancak hızı artan kuraklık felaketi ülkenin kırmızı alarm vermeye başladığını da bariz biçimde gösteriyor. Tarım alanlarının sulanabilmesi için sondaj ile su kaynaklarını kaybetmek, göllerin, su birikintilerin dikkatsiz ve plansız sulamalar ile kurutulmasına dair bilinçlendirme büyük önem taşımaktadır.

Susuz Yaz, su krizinin temelinde sürdürülebilirliğini ortaya koyan araştırma temelli bir proje olarak birbiri ile ilişkili toplumsal, politik birçok konuyu da değerlendirmeye aldı. Proje merkezinin Eskişehir olması nedeniyle merkez-periferi ilişkisini de ön plana alarak İç Anadolu’nun çay, dere, sulak alanlar gibi önemli su kaynaklarına dair de bilinçlendirme ve koruma konusunda farkındalık sağlamayı amaçladı

Toplumu ilişkilendiren ve yaşamın kaynağı olan su krizi karşısında oluşabilecek göç ve savaş gibi küresel krizlerin toplumların, azınlıkların yaşayacağı ayrım, yaşam alanı problemi, göç ve insan hakları problemlerinin oluşması konusunda şeffaf biçimde ifade ve düşünce özgürlüğü sağlanması hedeflendi. Bu açıdan yerel yönetimler ile ilişkiler güçlendirilerek bölgesel farkındalık, birey ve topluma suyun ekolojisi ve ekonomisi konusunda demokratik görüş bildirimi sağlanmasının altı çizildi.

Sergide yer alan Alper Aydın, Alpin Arda Bağcık, Özgür Demirci, Elmas Deniz, Bekir Dindar, Berna Dolmacı, Erdal Duman, Murat Germen, İz Öztat, Ilgın Seymen, Hale Tenger, Gülhatun Yıldırım ve araştırma, seminer inisiyatifi olarak birbuçuk, Susuz Yaz projesi kapsamında suya dair çevresel felaketlerin birden fazla problemini eserleri ve seminer programları ile tartıştılar.

Alper Aydın
Su Şehri
Diasek, Arşivsel Pigment Baskı
60x90 cm
2019
(Farklı Boyutlarda Cam Formlarla Suya Müdahale
Yason, Ordu, Türkiye, 2015, Fotoğraf: Alper Aydın)

Eldem Sanat Alanı 

Eldem Sanat Alanı Eskişehir-merkezli bir güncel sanat platformudur. Kar amacı gütmeyen bir inisiyatif olarak; karma ve kişisel sergilere ev sahipliği yapıyor, seminerler ve sanatçı söyleşileri düzenliyor, disiplinler arası işbirliklerine önem veriyoruz. Programımızda birlikte çalıştığımız sanatçıların, küratörlerin, kolektiflerin, tasarımcıların ve araştırmacıların merceğinden toplumsal ölçekte önemli sorunlara değiniliyor. Eskişehir'in Tarihi Odunpazarı bölgesinde yer alan Eldem Sanat Alanı, iki ayrı sergi alanı sunuyor. Tarihi Dalyancı Konağı alternatif küratörlük uygulamalarına alan sağlarken, FIRIN ise sanatçıların projelerini sansürsüz gerçekleştirdiği, sanatçı öncülüğünde yürütülen deneysel bir proje alanı olarak kullanılıyor.

Elmas Deniz
Para Yoksa Su Yok
Duvar yazısı, folyo harfler
Değişken boyutlarda
2014
Fotoğraf: Elmas Deniz

Bu sayfa 10 Ocak 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 8 Şubat 2022