Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN
YEREL PROJELER HİBE PROGRAMI
AÇIK ÇAĞRI #1
PROJE #10
DİYARBAKIR KÜLTÜR EMEĞİNDE KADIN HARİTASI

Hafızayı Mekânsallaştırmak

Diyarbakır Kültür Emeğinde Kadın Haritası projesi kapsamında düzenlenen söyleşilerin ilki Hafızayı Mekânsallaştırmak temasıyla gerçekleşti.

Diyarbakır’da birçok müzenin kuruluşunda önemli rol oynayan arkeolog Nevin Soyukaya ile müzeolog ve tasarımcı Burçak Madran bu söyleşiye konuk oldular.

Moderatörler: Dilan Kaya, Gizem Kıygı
Harita animasyon ve kurgu: Gizem Kıygı
Gözükme sırasına göre fotoğraf künyesi
1-3: Eric Janus Fotoğraf Arşivi, sanatçının izniyle kullanılmıştır.
4-8: Nevin Soyukaya Kişisel Arşivi, kendisinin izniyle kullanılmıştır.
9-10: Gizem Kıygı
Videolar: Mir Ali Koçer

Diyarbakır Kültür Emeğinde Kadın Haritası projesi hakkında:

Kent kültürünün kurulması, aktarılması ve sürdürülmesinde kadınların görünmez ancak güçlü bir rolü var. Kültür ve sanat üretimi, kadın emeğinin her kademede en yoğun olduğu alanlardan biri. Ancak bu yoğun emek hem yerleşik toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri hem devamlılığı kesintiye uğratan şiddet ve baskı mekanizmaları nedeniyle görünmez kılınıyor. “Diyarbakır Kültür Emeğinde Kadın Haritası” Diyarbakır’ın kent hafızasında, gündelik yaşam ve sanat üretiminde kadınların rolünü ortaya koyarak, kesintiye uğrayan hafızayı kadınların nasıl yeniden ördüğünü anlamak, derdi ve deneyimi paylaşmak üzere kurgulandı.

Burçak Madran hakkında:

Endüstriyel tasarımcı ve müzebilimci. ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu. Fransa'da Provence Üniversitesi'nde, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Lisansı ile Akdeniz Kültür Varlıkları Yüksek Lisansı yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2005 yılından bu yana sahibi olduğu Tetrazon Tasarım’da müze ve sergi planlama ve tasarımları üzerine çalışıyor. Çeşitli üniversitelerde sanat, müzecilik ve tasarım alanlarında dersler veriyor; tasarım, müze, kültür konularında yazılar yazıyor. Halen üyesi olduğu Uluslararası Müzeler Konseyi’nin Uluslararası Arkeoloji ve Tarih Müzeleri Komitesi başkanlığını yürütmektedir.

Nevin Soyukaya hakkında:

Nevin Soyukaya, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun oldu. 1989 – 1994 yılları arasında Diyarbakır Belediyesi Kültür ve Sanat Müdürlüğü yaptı. 1994-2013 yılları arasında Diyarbakır Müzesinde Arkeolog ve Müze Müdürlüğü görevlerini yürüttü. UNESCO adaylık süreci ve hemen sonrasında Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı Alan Yönetimi başkanlığını yürüttü. Ancak 2017 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile memuriyetten ihraç edildi. Kamudaki görevleriyle eş zamanlı olarak çeşitli STK larda özellikle Diyarbakır ve bölgenin kültürel mirasının korunması konusunda gönüllü çalışmalara katıldı ve projeler yürüttü. Mardin ve Diyarbakır’ın kültür envanterinin çıkarılması, Cizre Mem u Zin Medresesi ve Nusaybin Mor Yakup Kilisesi kazı ve belgeleme çalışmalarını yürüttü. 2018 yılından beri Diyarbakır Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği bünyesinde Diyarbakır / Sur; Arşiv ve Portal Projesini yürütmeye devam ediyor.

Bu sayfa 17 Mart 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 25 Ağustos 2022