Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN
YEREL PROJELER HİBE PROGRAMI
AÇIK ÇAĞRI #1
PROJE #10
DİYARBAKIR KÜLTÜR EMEĞİNDE KADIN HARİTASI

Kentin İmgesi

Diyarbakır Kültür Emeğinde Kadın Haritası projesi kapsamında düzenlenen söyleşilerin ikincisini Kentin İmgesi temasıyla gerçekleşti.

Diyarbakır’daki birçok tarihi yapının restorasyon çalışmasında rol oynayan mimar F. Meral Halifeoğlu, kenti hafızasına dair çalışmalar yürüten fotoğrafçı, belgesel sinemacı Fatma Çelik ve ressam Neşe Toprak söyleşiye konuk oldular.

Moderatörler: Dilan Kaya, Gizem Kıygı
Kurgu: Dilan Kaya
Harita Animasyon: Gizem Kıygı
Fotoğraf Arşivi: Fatma Meral Halifeoğlu, Neşe Toprak, Fatma Çelik, Eric Janus, Dilan Kaya, Fırat Topal

Fatma Çelik hakkında:

1987 Diyarbakır doğumlu. İnönü Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim dalı mezunu. 2009 yılından bu yana Diyarbakır’da rehber öğretmenlik yapıyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çocuk çalışmaları yürüttü. 2012 yılında NarPhotos Fotoğraf Ajansı’na katılmasından bu yana göç, kimlik, hafıza, ekoloji, toplumsal cinsiyet gibi meselelerle ilgili belgesel fotoğraf ve video işler üretti. 2014’te Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK kapsamında Musa İrşi ile birlikte yönettiği Güvenli Bir Film, 2020’de Aylin Kızıl’la birlikte yönettiği Bir Tribün Hikâyesi ve 2021'de ürettiği Mehla Qorê adlı kısa belgeselleri var.

F. Meral Halifeoğlu hakkında:

Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 1990 yılında mezun oldu. Yüksek lisans (2001) ve doktorasını (2005) Gazi Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalında yaptı. 2016 yılında doçent, 2022’de profesör oldu. 1999 yılından itibaren de Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde akademisyen olarak meslek yaşamını sürdürmektedir.

Neşe Toprak hakkında:

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Sonrasında Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Nuda Kültür Merkezi’nde görsel sanatlar eğitmenliği yaptı ve anadilde sanat eğitimi vermeye başladı. Kayyım atamalarından sonra 2017 yılında Diyarbakır’a geri döndü ve muhalif bir tutum sergileyerek alternatif sanat kurumlarında eğitmenlik yapmaya devam etti. Aynı zamanda sivil alanda birçok sanat projesinde yer aldı. 2019 yılında Sur’da oluşturduğu ekiple duvar resimleri yapmaya başladı. Diyarbakır’da yedi kadın sanatçı arkadaşıyla birlikte özgün bir alan yaratmak için Kadın Kültür Sanat Edebiyat Derneği’ni (KASED) kurarak kadın sanat alanında hem eğitmen hem de yönetici kimliği ile çalışmalarına devam etmektedir.

Diyarbakır Kültür Emeğinde Kadın Haritası projesi hakkında:

Kent kültürünün kurulması, aktarılması ve sürdürülmesinde kadınların görünmez ancak güçlü bir rolü var. Kültür ve sanat üretimi, kadın emeğinin her kademede en yoğun olduğu alanlardan biri. Ancak bu yoğun emek hem yerleşik toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri hem devamlılığı kesintiye uğratan şiddet ve baskı mekanizmaları nedeniyle görünmez kılınıyor. “Diyarbakır Kültür Emeğinde Kadın Haritası” Diyarbakır’ın kent hafızasında, gündelik yaşam ve sanat üretiminde kadınların rolünü ortaya koyarak, kesintiye uğrayan hafızayı kadınların nasıl yeniden ördüğünü anlamak, derdi ve deneyimi paylaşmak üzere kurgulandı. Palimpsest’in çalışmalarından haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

 

Bu sayfa 14 Nisan 2022 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 25 Ağustos 2022