Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Kültür Emeği Platformu Yenileme ve Teknik Altyapı Oluşturma Projesi

Nisan - Kasım 2023
Çevrim içi

Kültür Emeği Platformu, kültür üretimine katkı veren tüm emekçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik bilimsel bilgi ve veriye dayalı araştırmalar yapan ve bu alanda yapılan araştırmaları paylaşan bir çevrimiçi platform. Platform, kültür emekçilerini üç gruba ayırarak tanımlıyor: (1) kültür endüstrisinde sanatsal mesleğe sahip emekçiler; örneğin, tiyatroda çalışan bir oyuncu, (2) kültür endüstrisinde sanatsal mesleğe sahip olmayan emekçiler; örneğin, müzede çalışan bir tekniker ve (3) kültür endüstrisi dışında çalışan ama sanatsal mesleğe sahip emekçiler; örneğin, barda çalışan bir müzisyen.

Platformun hedefi, tüm kültür emekçilerinin çalışma koşullarıyla ilgili bilime dayalı içerik ve veri üretmek. Bu amaçla, raporlama, istatistikî veri toplama ve bilimsel yayın yapma faaliyetleri başta olmak üzere kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik faaliyetler üstleniyor. Bu içerikleri ve verileri sistematik bir şekilde paylaşabileceği, yapılan anketi tüm kültür emekçilerine uyarlayarak düzenli veri üretimi sağlayabileceği ve kültür emekçilerinin fikirlerini de dâhil edebileceği bir web sitesine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle, gerekli teknik donanıma sahip web sitesini oluşturarak daha önce elde edilen içerikleri (makale ve rapor gibi) yayınlamak, kısa video röportajlarla kültür emekçilerinin kendi kültür-sanat alanlarındaki çalışma koşullarına dair bilgi vermelerini sağlamak ve tüm kültür emekçilerine yapılacak anketin düzenli ve sistematik olarak veri üretime hizmet etmesini sağlayacak altyapıyı bu proje ile gerçekleştirmeyi planlıyor.

Bağlantılar:
www.kulturemegi.org
https://www.instagram.com/kulturemegi/
https://twitter.com/kulturemegi
https://www.facebook.com/kulturemegi/

Murat Köylü

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Etnomüzikoloji ve Folklor Programı yüksek lisans öğrencisi. 2014 yılından beri müzik eğitmeni. 2017 yılından beri Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzik Kulübü başta olmak üzere gönüllü sivil toplum çalışanı. Kültür Emeği Platformu Yenileme ve Teknik Altyapı Oluşturma Projesi koordinatörü.

Selda Dudu

Gazi Üniversitesi’nde Sosyal Politika alanındaki yüksek lisans eğitimini tiyatronun sosyal sorumluluğu üzerine yazdığı tezle tamamladı. İspanya’da Sevilla Üniversitesinde Çalışma Bilimleri Bölümünde başladığı ikinci yüksek lisansını Türkiye’deki kültür emekçilerinin çalışma koşulları üzerine yazdığı tezle bitirdi. Doktora derecesini Sevilla Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden aldı.

Özge Çiğdem Denizci

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde müzikoloji okurken yazdığı bitirme ödevi “Gürcüler: Tarih, Dil, Kültür ve Müzik” 2010’da Chiviyazıları Yayınevi tarafından yayınlandı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Etnomüzikoloji ve Folklor Yüksek Lisans Programı’nı tamamlarken ikinci kitabı “27” basıldı. Müzik yazarı olarak devam eden kariyerinde radyo programcılığı, organizasyon, menajerlik ve proje koordinatörlüğü gibi farklı işlere de yer açtı.

Bu sayfa 5 Ekim 2023 tarihinde yayına alındı.
Son güncelleme: 10 Ekim 2023