Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Goethe-Institut Istanbul sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

EN

Tahvida – Oror – Lori : Büyüklere Ninniler

Aralık 2022 – Eylül 2023
HATAY

Ninniler basitçe, çocukları sakinleştirmek ve uyutmak için söylenen özel bestelerdir. Kuşaktan kuşağa aktarılır. Anneler bebekleriyle ninni ile duygusal bağ ve iletişim kurar. Ninnilerin büyük çoğunluğu kadın emeğidir. Ninni ile büyüyen çocuklar çevreyle iyi iletişim kurar, sevilme ve güvenlik duygusunu yaşar, kendini ve başkasını doğru algılar. Mutlu uyur, mutlu uyanırlar.

Sadece bu kadarı bile ninnileri özel kılmaya yeterlidir. Oysa ninni bundan çok daha fazlasıdır. Ninnilerde yerel öğeler, gelenek ve görenekler, tarihi ve toplumsal pek çok konu bulunur. Toplumsal değerler, ninnilerle nesilden nesile aktarılır. Toplumsal yapı, örf, adet ve gelenekler, inançlar, yaşam şartları, aile içindeki ilişkiler, yaşanan büyük acılar, geçmişte yaşanmış doğal felaketler gibi onlarca şey ninniler aracılığıyla canlı tutulur ve sürdürülür.

Ninniler, en az bozulan sözlü kültür ürünleridir. Ayrıca sahip oldukları özel dil ve melodi onları üreten toplumun aynası gibidir. Bu nedenle ninnilerin izinden gitmek onları üreten toplumların kültüründe yolculuk yapmak gibidir.

Proje bu yolculuğun, tüm tarihi boyunca çok kültürlü bir yer olmuş olan Hatay'da gerçekleşecek.  Şehrin kültür mozaiği bir de ninniler ile örülecek ve çok dilli bir ninniler derlemesi yapılacaktır. Son olarak, bu proje aracılığıyla ninni söyleme kültürünün yaşatılmasına hedeflenmektedir.

Natalia Sovuksu

Natalia Sovuksu, 1971 Kişinev/Moldova doğumlu. Müzik yeteneği erken yaşta fark edilince 1978 yılında Devlet Güzel Sanatlar Okulu Piyano Bölümü’nde müzik eğitimine başladı. Çeşitli yarışmalarda ödüller aldı. Korolar yönetti.

Natalia Sovuksu 2000 yılında evlilik nedeniyle Antakya/Hatay’a yerleşti. Klasik Müzik alanındaki birikimini piyano ve şan dersleri vererek değerlendirmeye başladı. Bir yandan da, engelli ve özel yetenekli çocukların müzik eğitimi ile ilgilenmeye başladı.

2002’de kurulan Defne Müzikseverler ve Kültür Derneği yönetim kurulu üyesidir ve Antakya Polifonik Korolar Derneği’nin kurucularından biridir. Antakya Çocuk Korosu, Antakya Polifonik Koro ve Antakya Oda Korosu’nda çalışmaktadır. 2017 yılında dans ve müziği birleştiren Regularis Koro’yu kurdu.

Bu sayfa 19 Ocak 2023 tarihinde yayına alındı.